אנחנו לרוב לא מקדישים לזה מחשבה מיוחדת, אבל המפתח לחלל מגורים מתפקד ונעים הוא עיצוב מעולה ומוקפד של החלל. בשונה ממה שאנחנו רגילים לחשוב, גם הרבה דברים פשוטים וטריוויאליים שאנחנו מבצעים באופן אוטומטי הם תולדה של עיצוב פנים.
הרבה יותר משאלה אסתטית
נכון שלתכונות הבסיסיות של הדירה, כמו המיקום, הגודל, איכות התשתית וכיווני האוויר והאור יש השפעה גדולה על התוצאה הסופית. דירה בגודל של 70 מ"ר תישאר דירה של 70 מ"ר גם אחרי העיצוב והאבזור (במקרים מסוימים ניתן להגדיל את השטח בפועל על ידי הוספת גלריה), אבל עיצוב פנים מעולה יכול להפוך את החלל למשהו אחר לגמרי ולתקן הרבה ליקויים שנובעים מתנאי הפתיחה. למשל, ניתן להפוך את כיווני השימוש של החלל (להזיז מיקום של מטבח או חדרים) בהתאם לכיווני האוויר והאור הקיימים או להתמודד עם בעיות רעש באמצעות חלונות ייעודיים. מעצב מנוסה יכול לשדרג חלל מגורים בעזרת החלטות רבות ושונות. חלקן החלטות זעירות כמו מיקום וסוג של מתג חשמלי (תתפלאו כמה ההחלטה על מיקום וסוג מתג עשויה להיות משמעותית) וכלה בהחלטות 'גדולות' כמו דגם המטבח ומיקומו, מבנה חדר הרחצה או הפרופורציות של חדרי השינה.
האסתטיקה והאמירה הסגנונית בהחלט חשובים, אבל לפני שמגבשים אמירה עיצובית חשוב לוודא שכל הפינות הפונקציונאליות נסגרו ונתפרו היטב, בהתאם לצרכים, הרצונות וסגנון החיים של הדיירים המיועדים.
כל משפחה והדגשים שלה
זו כנראה הנקודה הכי חשובה בעיצוב חללי מגורים. בסופו של יום אין פתרון אחד 'נכון', לאנשים שונים העדפות שונות וצרכים שונים ומעצב פנים טוב תמיד יתחיל את המסע הזה בהכרת הלקוח וצרכיו. אותה דירה, באותה גודל ובאותו מיקום (על היתרונות והחסרונות הספציפיים שלה) תקבל טיפול עיצובי שונה מהיסוד במקרה שהדיירים המיועדים הם משפחה צעירה עם שני ילדים או זוג שיצא לפנסיה. למעשה, מי שיבקר בכל אחת משתי הדירות ההיפותטיות הללו יתקשה לזהות את המקום – כמות החדרים וחלוקת החלל צפויה להיות שונה לחלוטין, כמו גם סוג האבזור והאופי שלו. וכאמור, זה רק בהתאם לחתך מגזרי פשוט ובלי לרדת לרזולוציות של העדפות סגנוניות אינדיבידואליות של הדיירים, שכל אחד הוא עולם ומלואו, שתמיד יבוא לידי ביטוי במארג העיצובי הכולל.
כמו שמספרת אדריכלית הפנים לי אשבל, אחת ממעצבות הפנים המנוסות בישראל, שבמסגרת עבודתה בסטודיו שהקימה כבר עיצבה ותיכננה מאות חללי מגורים בכל רחבי הארץ: "עוד לא יצא לי לתכנן 2 דירות זהות, בסוף לכל דייר יש את הסיפור שהוא רוצה לספר."